Retail and Consumer

De Hoge Raad doet uitspraak over online betaalknoppen: Wat betekent dit voor webshops?

Published on 24th Oct 2024

De uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen voor online handelaren, vooral in het geval dat rechtszaken tegen consumenten al gestart zijn.

computer with icon of shopping trolley

De Hoge Raad heeft bepaald dat teksten zoals "bestellen", "plaats bestelling" of "voltooi bestelling" niet duidelijk genoeg zijn voor consumenten om te begrijpen dat ze een betalingsverplichting aangaan.

Op 4 oktober oordeelde de Hoge Raad dat de gemiddelde consument niet automatisch een verband legt tussen deze teksten en een betalingsverplichting. Hierdoor kunnen koopovereenkomsten die via deze betaalknoppen zijn gesloten, geheel of gedeeltelijk worden vernietigd. Dit betekent dat consumenten mogelijk recht hebben op (gedeeltelijke) terugbetaling.

Informatieverplichtingen voor het sluiten van een contract

In twee verschillende procedures werd de Hoge Raad gevraagd om duidelijk te maken of de ''betaalknoppen'' voldoen aan de informatieverplichtingen voor consumenten voordat een contract wordt gesloten. Volgens de Europese consumentenwetgeving moet de tekst op een online betaalknop duidelijk aangeven dat er een betalingsverplichting is. Dit moet in begrijpelijke taal en vanuit het perspectief van een normaal geïnformeerde, redelijk oplettende en gemiddelde consument. Deze wettelijke eis is ook opgenomen in het Nederlandse Burgerlijk Wetboek.

Vernietigen van koopovereenkomsten

Als een koopovereenkomst wordt vernietigd, hebben consumenten het recht om de gekochte artikelen terug te sturen en hun geld terug te krijgen. De Hoge Raad verduidelijkte ook dat als de consument niet is verschenen tijdens de procedure, de rechter de overeenkomst niet in zijn geheel kan vernietigen. De rechter kan echter wel een gedeeltelijke vernietiging toekennen door de consument een korting te geven op het te betalen bedrag. Een korting van een derde op de koopprijs wordt over het algemeen als redelijk beschouwd. Rechters kunnen van deze richtlijn afwijken en een andere korting toepassen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Als consumenten wel in de rechtbank verschijnen, kunnen ze ervoor kiezen om de overeenkomst niet te vernietigen, of om een gedeeltelijke of volledige vernietiging te vragen.

Commentaar van Osborne Clarke

De uitspraak van de Hoge Raad bevestigt dat de tekst op online betaalknoppen duidelijk moet aangeven dat er een betalingsverplichting is. Dit betekent dat consumenten een koopovereenkomst kunnen vernietigen als de online betaalknop geen expliciete betalingsverplichting vermeldt. Volgens de Hoge Raad zijn knoppen met alleen teksten zoals ''bestellen'', ''plaats bestelling'', of ''voltooi bestelling'' zonder duidelijke verwijzing naar de betalingsverplichting onvoldoende om consumenten goed te informeren.

Deze strikte interpretatie door de Hoge Raad kan grote gevolgen hebben voor online handelaren. Elke overeenkomst die via deze online betaalknoppen is aangegaan, kan door consumenten worden vernietigd. Hierdoor hebben consumenten recht op (volledige of gedeeltelijke) terugbetaling van de aankoopprijs.

Er zijn al verschillende juridische procedures gestart namens consumenten tegen online handelaren vanwege het gebruik van onjuiste online betaalknoppen. Gezien het class-action-vriendelijke klimaat in Nederland, verwachten we dat verschillende claimstichtingen zich zullen voorbereiden en collectieve acties zullen starten op basis van de strikte interpretatie van de Hoge Raad.

Share

* This article is current as of the date of its publication and does not necessarily reflect the present state of the law or relevant regulation.

Connect with one of our experts

Interested in hearing more from Osborne Clarke?